Aan deze website wordt nog gewerkt maar neem gerust een kijkje.

Op deze pagina laten we zien het werk aan de ketels en de grondleidingen zoals wordt uitgevoerd, wat we kunnen laten zien laten we zien dat is logisch he, maar helaas zal niet alles mogelijk zijn. Ik zeg het nog maar een keer wij komen niet op het bouwterrein zelf maar blijven buiten het hek, de foto rechts en linksonder is gemaakt door de telefoon door het hek te houden. We gaan beginnen bij het begin en dat is de aanvoer van materialen zoals hieronder op de foto's is te zien op 7 maart 2023.

Foto links en hierboven zie je de leidingen die waarschijnlijk in de gegraven sleuf op de foto rechtsboven moeten komen, misschien dat we dat later nog wat specifieker kunnen omschrijven. Je ziet wel al de leidingen zitten die op dit moment in gebruik zijn, waarschijnlijk vervalt hier een deel van.
We proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen zodat we weten waar het over gaat. Op onderstaande foto waarschijnlijk de aansluitstukken voor de verdelers van de appartementen.

Winterweer op woensdag 8 maart 2023 zie foto hierboven en hieronder.

Netjes opgelost!!!

We kennen allemaal het spreekwoord wel: waar gehakt wordt vallen spaanders!!!
Ik wil maar zeggen, er wordt gewerkt om het ook voor ons beter te maken, we zullen dus ook een klein beetje begrip moeten hebben voor de overlast die daarbij hoort. Het staat ook in het boekje dat we eerder kregen. We laten hieronder nogmaals een gedeelte van deze tekst zien.
Aanleggen aanvoerleidingen voor de verwarming. We vernieuwen het huidige verwarmingssysteem. Voor de nieuwe verwarming in uw woning zijn ook nieuwe aanvoerleidingen nodig. Om de leiding te vervangen maken we een sleuf bij de voordeur en de looppaden. Zie blz. 12


Op vrijdag 10 maart 2023 was het een sneeuw en regendag, op de foto's is te zien hoe nat het was in de gemaakte sleuven, terwijl de twee foto's hier rechts een dag later gemaakt zijn toen scheen de zon volop. Maar het werk moest doorgaan omdat alles in de grond aangesloten moet zijn voordat de sleuven weer dicht kunnen en de steigers en liften geplaatst kunnen worden. Het is natuurlijk niet het fijnste werk maar wel noodzakelijk willen wij er komende winter weer warmpjes bij kunnen zitten. En zeg nu eerlijk, wie wil dat nu niet?? 
Dus zeg ik petje af voor die mensen die in de kou en nattigheid hebben staan werken.

Voor deze foto's hebben we ook wat meer informatie nodig, waar dient het voor, welke leidingen zijn het cv of water, we proberen het uit te zoeken.

Waar de ene sleuf weer wordt dichtgemaakt, moet de andere sleuf nog gegraven worden.
Daarbij komt een goede communicatie voor de direct betrokkene goed van pas natuurlijk.
Zie de foto links, waaruit onder andere blijkt dat de communicatie tot nog toe uitstekend verloopt. En de tijdelijke voorziening zie je op de foto hierlangs in het midden.
De zwarte buizen op de diverse foto's hierboven zijn inderdaad voor de cv en de waterleiding. De blauwe koppelingen zijn speciaal voor de waterleiding.

Op de foto links worden de eerste sleuven alweer dichtgemaakt en aan de andere kant van het gebouw worden voorbereidingen getroffen voor het graven van de volgende sleuven.

Bovenstaande 4 foto´s gekregen van Caron van Lier en Marjan op vrijdag 9 juni 2023, ook hier kun je weer op klikken om ze te vergroten.
We proberen zo veel mogelijk om de makers van de foto´s te vermelden.

 

Het gaat snel zoals je ziet, de sleuven zijn amper gegraven of ze liggen al vol met leidingen.
En die leidingen komen allemaal uit bij het ketelhuis op de middelste foto hierlangs, daar zie je trouwens nog de oude cv-ketels staan waar we nu nog de warmte van krijgen. Deze zullen te zijner tijd vervangen worden door elektrische warmtepompen. En als je de foto´s een beetje gevolgd hebt komen ook al die leidingen straks ook uit in onze appartementen. 

Ze zijn aan de andere kant van het appartementengebouw aangekomen. Uiteraard hier hetzelfde verhaal alle leidingen gaan de onderste appartementen in en gaan ook weer naar het ketelhuis. Later zullen deze leidingen naar boven doorgetrokken worden.

Het is maar goed dat er fietsenrekken zijn, die kunnen in ieder geval mooi gebruikt worden en ze staan niet meer in de weg die fietsen he!! En het is een praktische oplossing zo vinden jullie dat ook? Rechts zie je de laatste loodjes van de leidingen in de grond. 

De leidingen worden doorgetrokken tot het laatste hoekappartement, dan kunnen de sleuven weer dicht gemaakt worden en dan gaat het werk verder in het ketelhuis en de appartementen.

Op de linkse foto zie je de leidingen onder de planken doorlopen en de middelste foto laat mooi zien dat ze binnengebracht zijn en rechts zie je dat de eindjes nog aan elkaar geknoopt moeten worden.

Een rondje gemaakt op 4 april 2023 en tot mijn verrassing kwam ik al opnieuw gemaakt straatwerk tegen

Op dezelfde dag zag ik ook nog de bruikleen toiletten, dit zijn noodtoiletten voor in huis.

Toch mooi als je drie foto's maakt en toch drie totaal verschillende, foto boven is genomen een keer van de andere kant dan anders, en de laatste blok die aan de beurt komt.

Tijdens de rondleiding op woensdag 5 april 2023 zag ik kans om weer een paar foto´s te maken van het ketelhuis zoals het er nu uitziet. Uiteraard kijken we er naar uit hoe het er uit gaat zien als de nieuwe warmtepompen geplaatst zijn.

Hierboven zie je de twee hoofdleidingen van de cv van rechts naar links op de foto lopen, en op de rechtse foto zie je dat ze aan elkaar gelast worden, links zie je dat niet meer omdat ze daar al geïsoleerd en weer beschermd zijn. Het is natuurlijk niet plezierig om in die natte sleuven te moeten werken vandaar dat ze met dompelpompen proberen om de sleuven zo droog mogelijk te houden en met houten pallets het werken wat makkelijker te maken. Een dompelpomp zie je staan op de linkse foto onder de aansluiting naar het appartement toe.


Hierboven zie je dat de leidingen aan elkaar gelast worden, bij deze leiding is te zien dat ze bijna aan het eind van de blok zijn want er is een verloop gebruikt van een dikkere buis naar een dunnere buis. 

Hierboven rechts zie je de aansluitingen zitten van het voorlaatste appartement, als laatste is het hoekappartement aan de beurt, daarvoor zitten de leidingen al in het appartement zoals je op de foto kunt zien.
En op de foto in het midden zie je dat ze inderdaad bij het laatste appartement op de hoek zijn aangekomen. Het is nu nog een kwestie van aansluiten op elkaar.

Eigenlijk drie foto's van hetzelfde maar steeds duidelijker te zien, hier zijn de aansluitingen gemaakt met op de rechtse foto een overzicht van alle. Maak vooral de foto's groter door erop te klikken.

De installaties worden aangelegd door Heikant Installaties klik op de link voor meer informatie.

De grondleidingen zitten erin dus de sleuven kunnen dicht, aansluitingen zitten in de benedenapartementen en het ketelhuis en wanneer de tijd rijp is zullen ze verder aangesloten worden. Ook in de appartementen die niet ondergronds bereikbaar zijn moeten leidingen naar toe natuurlijk, deze worden tegen het plafond van de onderdoorgang gemaakt, zoals je ziet op onderstaande foto, dit is van het laatste appartement die zo aangesloten wordt, daaronder plaatsen we nog een foto met het geheel.

Ik had beloofd om een totaaloverzicht van die leidingen te geven maar daar kan ik helaas niet aan voldoen, onder de onderdoorgang is het voor mij niet mogelijk om een totaalfoto te maken. Vandaar de drie foto´s hierboven, waarvan de bovenste van het laatste appartement is waar de leidingen naar toe gebracht moeten worden, de leidingen die je op die foto ziet zijn de aanvoer en retour van de cv. Dat zijn stalen buizen met stalen koppelingen.
Op de tweede foto zie je links de aanvoer en retour van de warmwaterleiding het plafond in gaan en rechts de koud waterleiding, deze worden met andere koppelingen aan elkaar gemaakt en het is kunstofbuis. 
Op de derde foto zie je een mix van cv en waterleidingbuizen en dat je niet overal even gemakkelijk de juiste aansluitingen kunt maken.

 

 

En dan moet het straatwerk nog opnieuw gemaakt worden, leidingen liggen erin en worden nu binnen verder aangesloten.En dat straatwerk komt het ook wel goed mee zo te zien!!


Dit is in ieder geval beter werken dan in die natte sleuven en dat druilige weer van de week daarvoor, waar de mannen van Heikant in moesten werken.

De firma Heijmans plaatst de warmtepompen, daarvan hopen we nog meer foto's te kunnen laten zien later.

Op de foto's hierboven is een begin gemaakt met de ontmanteling van de oude cv-ketels.

Deze hebben hun diensten bewezen en moeten plaatsmaken voor  moderne technieken.

Hier links zie je het expansievat of ook wel drukvat genoemd, wat uit het ketelhuis gekomen is. Iets heel anders dan vroeger in je eigen huis he? Daar zat een vat in van 18 of hooguit 25 liter, dit vat kan 800 liter bevatten!! Maar de rest is allemaal hetzelfde: voordruk van 1,5 bar en maximaal 8 bar en 110 graden heet. Bouwjaar 1988. 

En op de rechtse foto is bijna alles wat de ketels betreft weg, behalve de gasmeter die je aan die gele gasbuizen ziet hangen links langs die witte boiler. Hieronder is het nog wat duidelijker te zien.

Iemand zich al afgevraagd waar bovenstaande buizen voor dienen?
En ook al iemand die weet hoe het zit met de warmtepompen? Nou daar wordt aan gewerkt, de buizen op de foto hierboven dienen voor het aansluiten van de warmtepompen die op het dak komen te staan. En de firma Heijmans is op de foto hier rechts, bezig om de buizen klaar te maken voor transport naar het dak. Op de foto hieronder is al een gedeelte naar boven gebracht, rechts de buizen voor de waterleiding en links is begonnen met de buizen voor de cv. En op de rechtse foto zijn ze allemaal op zijn plaats tegen de wand bevestigd.

De foto hierboven is gemaakt door Lex van de Knaapen Groep.
         

De vier foto´s hierboven hebben we vandaag gekregen van een monteur van Heijmans, de man die hieronder zit te lassen, en daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Wij willen die meneer natuurlijk hartelijk danken voor de medewerking!!!
Klik vooral op de foto´s om ze te vergroten.

De foto hierboven heb ik gemaakt op 24 juli 2023, hij laat zien het leidingwerk dat van het dak afkomt en gaat naar de warmwatertanks in het ketelhuis beneden.

De monteurs van Heijmans doen TIG lassen met Argon.
Voor meer informatie en de voordelen van TIG lassen klik op de link.

Hierboven zie je de las zoals hij gemaakt is in het filmpje over het TIG-lassen, en rechts zie je het eigenlijke lasapparaat.

En zoals je kunt zien zijn de monteurs van Heijmans volop bezig met de leidingen voor de  nieuwe warmtepompen. En dat is niet niks en geen kleinigheid, om voor 90 appartementen te zorgen dat de verwarming voor de winter in orde is, foto's van 17 juli 2023 

Op deze foto van 20 juli 2023 wordt er een wateropslagtank van 1000ltr. het ketelhuis in getakeld en uiteraard voorzichtig op zijn plaats gezet.
Op de  4 foto's hieronder zie je de nieuwe warmwateropslagtanks staan.  Binnenkort meer hierover.

Misschien nog niet opgevallen maar sinds 26 juli 2023, staan er om te beginnen, vast twee warmtepompen op het dak boven het ketelhuis.
Zie foto boven. En hieronder meer informatie indien je daar belangstelling voor hebt.

Op de linkse afbeelding zie je de warmtepomp in een schematische en op de middelste is te lezen welke warmtepomp op het dak van ons appartementengebouw is geplaatst. En op de rechtse foto zie je de pomp hoe hij er in het echt uitziet. Voor meer informatie klik op deze link, of op de link in de linkse foto.


Onderstaand een aantal foto's gemaakt door de monteur van Heijmans die ook nog meer foto's voor ons gemaakt heeft, zonder zijn medewerking hadden we deze mooie serie natuurlijk nooit gehad, hartelijk dank hiervoor namens iedereen die er plezier aan beleefd heeft.

Links de twee nieuwe warmtepompen op het dak, en op de rechtse foto boven een kijkje van het dak naar beneden waar je ze ziet verdwijnen in het ketelhuis. En de foto rechts daaronder zie je de leidingen het ketelhuis binnenkomen.

Hierboven zie je op tekening hoe de situatie op het dak gaat worden, met links de twee warmtepompen zoals die er nu staan op 21 augustus 2023, op de foto links, en deze zijn aangesloten met koperen leidingen, daarlangs zie je op de tekening de twee grotere warmtepompen voor de cv en die worden weer aangesloten op de  rode gemeniede vlambuis zoals je die die naar beneden ziet lopen op de foto daarlangs.

En hieronder zie je twee van de vier steunen die op het dak komen te staan voor de twee grote warmtepompen die er nog bij komen.
Foto´s van 23 augustus 2023.

En vandaag 25-08-2023 zijn de twee grotere warmtepompen op de steunen op het dak geplaatst. En zoals je kunt zien op de foto's hierboven en hierlangs zijn ze een stuk groter dan de twee voor het warme drinkwater.

Op de linkse foto zie je bijna alles wat met water en verwarming van doen heeft, de oude witte boilers waar we nu op 1 augustus 2023 nog warm water van krijgen staan links, rechts staan twee van de drie voorraadvaten voor drinkwater en rechts op de voorgrond zie nog net een nieuw voorraadvat voor de verwarming staan. Op de foto rechts zie je de twee voorraadvaten voor de verwarming met hun aansluitingen.

Hierboven nog maar eens het uitgebreide netwerk aan aansluitingen, en dat alles om ons, de bewoners van de Bevelanden, er van de winter lekker warm bij te laten zitten en niet van een koude douche thuis te hoeven te komen. 
En dat alles dankzij de monteurs van Heijmans!!! en alle andere mensen die hieraan meegewerkt hebben natuurlijk niet te vergeten.

Hierboven zie je op de foto dat de aan en afvoer van de verwarmingsleidingen inmiddels zijn geïsoleerd, hoe het nu op het dak eruit ziet hopen we je binnenkort te laten zien.


Op 14 augustus werd het gebied wat afgezet is met die geel-groene paaltjes, nog eens exstra nagemeten waarschijnlijk door het bedrijf wat de transformator gaat plaatsen.


15 en 16 augustus 2023 wordt er een transformator geplaatst in de voortuin van het appartementengebouw. Deze transformator is voor de warmtepompen, wij zullen nog proberen te achterhalen waar hij precies voor dient. De plaats waar deze geplaatst wordt is waarschijnlijk waar je de markeringspaaltjes ziet op de foto links.
We zullen ook, zoveel als mogelijk is, foto's proberen te maken van deze transformator, de foto links is van 3 augustus 2023. 

En op 15 augustus 2023, stonden ze inderdaad klaar met een graafmachine, om uit te graven waar de transformator komt te staan.
Zie de foto's hieronder.

Links het bedrijf dat het gat gegraven heeft en hierboven wordt de graafmachine afgeleverd op 15 augustus 2023.

Zo het bedje is gespreid de transformator kan komen. En nog niet gezegd of ze staan al klaar met het apparaat!!
Zie foto's hieronder van 16-08-2023.


En let op he, het is niet zomaar iets, je moet ten eerste vergunning hebben, dan moet je ook nog precies de goede plaats aanhouden etc. er komt dus meer bij kijken dan wij allemaal denken. En wat te denken van de leidingen in de grond, zie de linkse foto, maak hem groter, en je ziet daar leidingen in de grond liggen, en daar moet natuurlijk ernstig rekening mee gehouden worden.
En dat allemaal  voor de warmtepompen op het dak en uiteindelijk natuurlijk voor de bewoners: verwarming en warm water!! 

En daar staat hij dan het nieuwe transformatorhuisje, en nu nog erachter proberen te komen waar het voor dient en hoe het werkt. Het meest waarschijnlijke is dat hoge spanning wordt omgezet naar een lagere spanning die de pompen op het dak aankunnen. Een aantal dingen hebben we uitgezocht en geprobeerd om op een rijtje te krijgen, en we beginnen met Wikipedia waar al een hele hoop informatie op is te vinden, klik daarvoor op beginnen met Wikipedia. Verder hebben we op de site van de leverancier ook nog flink wat informatie opgeduikeld, klik daarvoor op de desbetreffende linken in deze tekst: Transformatoren(Fudura.nl . Je kan ook klikken op de volgende link: Bio transformator (Fudura.nl). 

Maar de beste uitleg en een hele uitgebreide kun je het beste krijgen door natuurkunde leraar meneer Wietsma, we hebben hem geplaatst onder de volgende link, maar let op je komt op de YouTube site en het filmpje duurt bijna 12 minuten dus alleen voor de liefhebbers:
meneer Wietsma.

Vandaag 18 september is de sleuf gegraven waar de elektriciteitsleiding  in moet komen om de transformator aan te sluiten.

De transformator dient om de warmtepompen die boven op het dak staan
(zie foto hierboven) van de juiste stroom te voorzien met de juiste spanning enz.

Om de nieuwe transformator te testen is er van de firma Bredenoord een aggregaat gehuurd. Klik op de link voor meer informatie. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.